Det er etter det VG erfarer resultatet av arbeidet til utvalget som skulle se på landslagsavtalene som har skapt så mye bråk og uro i skisporten de siste årene.

Johannes Høsflot Klæbo, Aleksander Aamodt Kilde og Lucas Braathen er blant dem som har vært frustrerte. Nå går det etter alle solemerker mot lysere tider.

Det viktigste kravet fra løperne har vært at de skal ha rettighetene til sine «bilderettigheter». Dette ser de nå ut til å ha fått.

Den nye avtalen kan komme til å gå igjennom i skistyret allerede denne uken, får VG opplyst.

Stridens kjerne har vært uenigheter rundt den såkalte landslagsmodellen og utøvernes bilderettigheter. Verken Johannes Høsflot Klæbo eller alpinistene var fornøyd foran 2023/2024-sesongen.

Aleksander Aamodt Kilde ønsket opprinnelig ikke å være del av utvalget som ble oppnevnt av skiforbundet. Men nylig foretok stjernealpinisten en U-sving og ble med likevel.

– Tilliten er satt kraftig på prøve, men jeg opplever likevel at det nå er ekte vilje til å finne løsninger, sa Aleksander Aamodt Kilde før utvalget møttes.

– NSF har nylig deltatt i konstruktive dialoger med oss, og det har vært en felles anerkjennelse når det gjelder nødvendigheten av å revidere landslagsavtalen. Dette er blant annet et resultat av utøvernes innsigelser og de tilhørende anbefalingene fra lovutvalgene, fortsatte han - og snakket om å «gjenopprette tillit».

Utøverne fikk støtte av lovutvalgene både i Norges Skiforbund og Norges Idrettsforbund i striden om bilderettighetene. Likevel sto Skiforbundets styre på sitt, til tross for forslag på et styremøte i desember om å følge sitt eget lovutvalg.

Etter det VG forstår vil den nye landslagsavtalen bestå av to deler: Den ene med forbundet sentralt og den andre med hver enkelt gren. Begge må godkjennes om avtalen skal være gyldig.

I grenavtalen skal det spesifiseres nærmere hvor mye utøver og forbund får å spille på når det gjelder markedsrettighetene.

Johannes Høsflot Klæbo fortalte nylig at han har bestemt seg for å komme tilbake på landslaget kommende vinter.

Johann Forfang (hopp), Pål Golberg (langrenn), Indira Liseth (para), Einar Lurås Oftebro (kombinert) har sittet i utvalget - sammen med sponsorsjefene Petter Svendsen (Telenor) og Stein Bugge (Sparebank 1), samt skiforbundets folk: Thomas E. Darrell (Finnmark Skikrets), Anne Cathrine Enstad (skistyret), Claus Ryste (alpint), Ivar Stuan (kombinert) og Cathrine Instebø/Espen Bjervig (langrenn).

NSF-TOPP: Arne Baumann. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Generalsekretær Arne Baumann har vært utvalgets leder.

Utvalget ble opprinnelig nedsatt tidlig i februar. Men det skjedde ikke noe før i april, da det ble kjent at Aleksander Aamodt Kilde likevel skulle være med og representere alpinistene.

Siden har utvalget jobbet i samme tempo som Kilde i utforløypa.

– Det er en ovenfra og ned-holdning hvor de tenker at utøvere kommer og går. Til slutt, så er det jo kanskje ingen som kommer fordi det er en såpass stor arroganse at folk ikke orker å ha noe med dem å gjøre, sa Kilde til NRK i februar.