Beslutningen om å stanse den to dager lange NatCon-konferansen ble tatt av ordføreren i Brussel-bydelen der den skulle holdes, og politiet tok tirsdag oppstilling utenfor lokalet. Begrunnelsen var frykt for demonstrasjoner.

Blant dem som reagerte sterkt, var Belgias statsminister Alexander De Croo.

– Det er grunnlovsstridig å forby politiske konferanser, skrev han på X.

Orban talte

Onsdag morgen besluttet en belgisk domstol at forbudet stred mot retten til forsamlingsfrihet og ga arrangørene grønt lys til å fortsette konferansen som planlagt.

Blant dem som entret talerstolen noen timer senere, var Ungarns statsminister Viktor Orban som tordnet mot forsøket på å stanse konferansen.

– Undertrykkelsen mot dem som kjemper for frihet øker hver eneste dag i mange europeiske land, sa han.

– Friheten i Europa og særlig i Brussel er i fare, la Orban til.

Trusler mot Europa

Flere av deltakerne på konferansen hører hjemme langt ute på høyresiden, blant dem den franske presidentkandidaten Eric Zemmour. Han ble nektet adgang tirsdag, men var på plass onsdag.

– Takket være Gud, takket være presset vi utøvde, takket være skandalen i hele Europa, har Europa vist at det fortsatt er et kontinent der det liberale demokratiet og rettsstaten lever, sa han.

Blant temaene som ble tatt opp under den høyrekonservative konferansen, var «trusler mot troen og familien» samt «utfordringer ved woke-kulturen: Et internasjonalt spørsmål».

Flere av talerne langet ut mot det de omtalte som trusler fra innvandring, islam og homofile i Europa.