De folkevalgte i Georgia vedtok tirsdag med stort flertall å gå videre med det kontroversielle lovforslaget som pålegger medier og organisasjoner å registrere seg som «utenlandsk agent» dersom mer enn 20 prosent av finansieringen kommer fra utlandet.

Opprørspoliti ble satt inn mot tusenvis av demonstranter som tirsdag for andre dag på rad protesterte mot loven utenfor nasjonalforsamlingen i hovedstaden Tbilisi.

Opposisjonen i Georgia mener loven er et forsøk på å kneble kritiske røster, noe regjeringen i landet avviser.

Kan få følger

EU deler opposisjonens bekymring og sier den nye loven kan få følger for behandlingen av Georgias søknad om medlemskap.

– Dette er en svært bekymringsfull utvikling. Dersom denne loven blir endelig vedtatt, vil det virke negativt på prosessen med å bringe Georgia inn i EU, heter det i en kunngjøring fra Brussel.

– Denne loven er ikke i tråd med EUs grunnleggende normer og verdier, heter det videre.

Fastholder

Georgias statsminister Irakli Kobakhidze lar seg imidlertid ikke rokke og fastholder at den nye loven vil bli vedtatt, til tross for kritikk fra omverdenen, melder nyhetsbyrået Tass.

Georgias EU-vennlige president Salome Zourabitsjvili sier derimot at hun vil legge ned veto mot loven.

– Jeg kommer til å legge ned veto mot denne loven og alle andre lover som strider mot EUs anbefalinger, sier hun til BBC.

Zourabitsjvilis presidentperiode går imidlertid mot slutten, og endringer i grunnloven gjør at det heretter er de folkevalgte som skal utpeke president. Et veto kan dermed bli kortvarig.