– Kina og USA bør se på fred som det mest dyrebare og stabilitet som det viktigste, sa forsvarsminister Dong Jun til sin amerikanske motpart Lloyd Austin i et videomøte tirsdag, ifølge et referat som kinesiske myndigheter sendte ut onsdag.

Den kinesiske forsvarsministeren sa også til Austin at Taiwan-saken er «kjernen i Kinas kjerneinteresser» og at den aldri må påføres skade. USA bør respektere Kinas territorielle suverenitet og maritime rettigheter, samt kinesiske rettigheter i Sør-Kinahavet, står det videre i referatet.

Dong sa også til Austin at USA og Kina bør «gradvis bygge opp gjensidig tillit mellom de to landenes militære».

– Den militære sfæren er nøkkelen til å stabilisere utviklingen i forholdet og til å hindre at store kriser oppstår, sa Dong.

Austin og Dong snakket sammen tirsdag via videolink. Austins departement opplyste tirsdag at Austin i samtalen understreket betydningen av åpne militære kommunikasjonslinjer mellom landene.

Forrige gang Austin hadde et formelt møte med en kinesisk forsvarsminister, var i november 2022.

Forholdet mellom USA og Kina er anstrengt, og situasjonen i Sør-Kinahavet er en av mange vanskelige saker. Der skal Kinas kystvakt ha brukt vannkanoner mot fartøyer fra Filippinene, som er alliert med USA.