– Norge beklager at Sikkerhetsrådet ikke ble enige om at Palestina kan bli fullverdig medlem av FN. Vi ville ha stemt for, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Norge er tydelige på Palestinas rett til en egen stat. En tostatsløsning er den eneste veien til en varig fred mellom Palestina og Israel, sier han videre.

Den palestinske selvstyremyndigheten gjenopplivet tidligere denne måneden en søknad om FN-medlemskap som først var blitt fremmet i 2011.

Observatørstatus

Et FN-medlemskap vil i praksis gjøre at Palestina anerkjennes som eget land. I dag har palestinerne status som observatørstat uten å være medlem i FN, noe som er resultat av en avstemning i FNs hovedforsamling i 2012.

For å bli FN-medlem må et land først bli godkjent i FNs sikkerhetsråd. Minst ni av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer må stille seg bak en slik søknad, og ingen av dem kan legge ned veto hvis søknaden skal bli godkjent. Fem av rådets 15 medlemsland er permanente medlemmer med vetorett – Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA.

Skulle en søknad bli godkjent i Sikkerhetsrådet, må den deretter ha støtte fra minst to tredeler av medlemmene i FNs hovedforsamling.

Varslet veto

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield mener at det er vanskelig å se for seg hvordan den palestinske søknaden skal kunne bidra til en tostatsløsning i konflikten mellom Israel og palestinerne.

Tidligere denne måneden uttalte USA at etablering av en uavhengig palestinsk stat bør være resultat av direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne, og ikke via FN.

Avstemningen ble holdt i FNs sikkerhetsråd sent torsdag kveld norsk tid. USA hadde på forhånd varslet at landet ville bruke vetoretten sin mot forslaget.

Ros fra Israel – fordømmelse fra Abbas

Israels utenriksminister Israel Katz berømmer USAs beslutning.

– Dette skammelige forslaget ble avvist. Terrorisme skal ikke belønnes, sier Katz.

Den palestinske selvstyremyndigheten fordømmer USAs veto.

– USAs veto er urettferdig, uetisk og uberettiget, står det i en uttalelse fra palestinernes president Mahmoud Abbas.

Han kaller beslutningen et angrep som dytter Midtøsten enda nærmere kanten av stupet.

Den iranskstøttede Hamas-bevegelsen på Gazastripen fordømmer også det amerikanske vetoet.

USA fremholder at landets ståsted i saken er uendret fra før.

– USA fortsetter å vise sterk støtte til en tostatsløsning. Denne avstemningen er ikke noe tegn på motstand mot palestinsk medlemskap, men er i stedet en erkjennelse av at status som stat er noe som må være resultat av direkte forhandlinger mellom partene, sa USAs viseambassadør til FN, Robert Wood, etter avstemningen.