Dersom NTNU ikke kan finne praksisplass til en student fordi hun er funksjonshemmet, kan de bare drite i å snakke varmt om likestilling og mangfold i festtalene sine.

18. mai skrev Adresseavisen om sosionomstudent, Hanna Breden, som etter to år på studiet risikerer å få sosionomdrømmen knust. NTNU finner ikke praksisplass til henne, fordi hun er funksjonshemmet.

NTNU er et universitet som ofte snakker varmt om mangfold og likestilling. NTNU deler hvert år ut en pris for likestilling og mangfold, har et eget mangfoldsutvalg, et eget likestillingsombud ved alle fakultetene, en verktøykasse for likestilling og mangfold, og lanserte tidligere i år en utviklingsplan for likestilling og mangfold. I denne utviklingsplanen står det blant annet at NTNU skal sikre gode tilretteleggingsrutiner for personer med nedsatt funksjonsevne. Likevel, står Hanna uten tilrettelagt praksisplass. I intervjuet med Adresseavisen sier Hanna det klart og tydelig selv: «Vi lærer om mangfold og inkludering og at alle skal ha en plass i samfunnet. Men det er bare på papiret. Det funker ikke i praksis.»

Amalie Vågen Ystebø Foto: Elin Iversen

Fremdeles er det slik at utdanning og utdanningsinstitusjonene våre forblir utilgjengelige for funksjonshemmede. Fra forskningen vet vi at høyere utdanning er avgjørende for at funksjonshemmede skal ha bedre sjanser for å komme i jobb. Faktisk er det slik at det er 4,5 ganger så høy sjanse for at personer med nedsatt funksjonsevne er i arbeid dersom de har høyere utdannelse. Det pålegger universitetene våre et stort ansvar, som det er på tide at de tar på alvor og følger opp i praksis.

For å følge opp målet om tilrettelegging, kan NTNU for eksempel stille krav til praksisstedene om at ingen studenter kan avvises på grunn av funksjonsnedsettelse, kjønn, etnisitet, religion, seksuell orientering, kjønnsidentitet, alder eller andre diskrimineringsgrunnlag. Kan ikke praksisstedet sikre dette, kan ikke NTNU sende studenter dit. Kun ved å stille krav og ta ansvar for at ambisjonene blir fulgt opp, kan NTNU være et universitet som bidrar til faktisk likestilling og inkludering.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Politikerne har sine valgkampsaker – men hva er din? Send inn din tekst til debatt@adresseavisen.no.